3 Διεθνείς Εκθέσεις Μορφολογίας από την K.O.E.

3 Διεθνείς Εκθέσεις Μορφολογίας από την K.O.E.

Για άλλη μια χρονιά στον Μαραθώνα, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα αυτόν τον καιρό, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, τις πλέον δημοφιλείς βραδινές εκθέσεις Μορφολογίας.

Η ιδέα ξεκίνησε δειλά – δειλά το 2008 με τη λογική ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις ταιριάζουν με την Μεσογειακή ιδιοσυγκρασία. Φέτος όμως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας και την ανοδική πορεία του Κ.Ο.Ε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε αύξηση του αριθμού των ξένων εκθετών από 15 μάλιστα διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή για να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Μια άλλη σκέψη του γράφοντος είναι ότι οι ξένοι εκτροφείς θεωρούν εύκολη την Ελλάδα για απόκτηση τίτλων, γιατί πιστεύουν ότι το επίπεδο των σκύλων, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι ελλιπές.

Ακόμα, στην Ελλάδα υπάρχουν φυλές, οι οποίες δεν έχουν συστηματική εκτροφή, άρα δεν έχουν και συναγωνισμό. Επίσης, κάποιοι κανονισμοί στις απονομές των πρωταθλητών για τα σκυλιά του εξωτερικού δημιούργησαν το δέλεαρ για περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό. Δεν θεωρώ ότι είναι κακό ότι η διοίκηση έκανε κάποιες κινήσεις και αυτό από το ρεπορτάζ, όπως μας είπαν και οι ίδιοι, συνέβη γιατί ο ΚΟΕ έχει θέσει νέους στόχους, οι οποίοι για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται συμμετοχές.

Κάθε ημέρα υπήρχαν 7 στίβοι, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι ομάδες των φυλών, τις οποίες η F.C.I. τις έχεις κατατάξει σε 10. Καλεσμένοι από τον Κ.Ο.Ε. All Rounder κριτές ήταν οι Cathy Delmar, Walter Schicker, Ramune Kazlauskaite, Bojan Matakovic, Sean Delmar, Luis Catalan, Gisa Schicker καθώς και τρεις Έλληνες οι κ.κ. Στέλιος Μακαρίτης, Λυκούργος Ζουμπουλίδης & Γιάννης Φραγκίδης. Την πρώτη ημέρα συμμετείχαν 515 σκύλοι, την δεύτερη 585 σκύλοι και την τρίτη 540 σκύλοι.

Φυλές με τις μεγαλύτερες συμμετοχές ήταν κατά σειρά που γράφονται το Κανε Κόρσο, το Λάμπραντορ Ριτρίβερ, το Ντόμπερμαν, το Τσιουάουα, το Γκόλντερ Ριτρίβερ, μαζί με το Επανιέλ Μπρεττόν, το Ροτβάιλερ, το Γιορκσάιρ Τέρριερ, ο Γερμανικός Μπόξερ και ο Γερμανικός Ποιμενικός. Στις κυνηγετικές φυλές το Επανιέλ Μπρετόν, όπως βλέπετε, συνεχίζει και αυτή τη χρονιά να είναι η πιο δημοφιλής φυλή στην ομάδα 7. Παρόλο που στις συγκεκριμένες εκθέσεις υπήρξαν όλες οι κυνηγετικές φυλές (Πόιντερ, Σέττερ, Μπράκο Ιταλιάνο, Κούρτσχααρ, Βειμαράνερ, κ.α.). Είναι γνωστό ότι το Μπρεττόν γράφει τη δική του ιστορία στον ελλαδικό χώρο. Άποψη του γράφοντος είναι ότι διοικείται σωστά, παρουσιάζεται σωστά, έχει εξελιχθεί σε ένα πάρα πολύ καλό κυνηγόσκυλο και συγχρόνως είναι μικρόσωμο, άρα πρακτικό για την αστική ζωή και βέβαια μακρύτριχο, που είναι κάτι αγαπητό στην υπόλοιπη οικογένεια. Οι εκθέσεις χωρίς συζήτηση είχαν μεγάλη επιτυχία και ελπίζουμε να έχουμε την ίδια συνέχεια. Τα κακώς κείμενα των εκθέσεων, που γράφονται για να βρεθούν λύσεις, είναι ότι ο χώρος είναι πλέον ακατάλληλος για τόσες πολλές συμμετοχές, χωρίς ευρύχωρους χώρους πάρκινγκ για να χωρέσουν όλοι οι εκθέτες, απόμακρο πολύ από το κέντρο της Αθήνας. Θεωρώ ότι το Ιππικό Κέντρο Μακροπούλου είναι ένας κατάλληλος χώρος, φτιαγμένος ειδικά για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να γίνει στο μέλλον, και το προτείνω ώστε να το διαβάσουν οι δύο εκπρόσωποι των κυνηγετικών φυλών που είναι πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Ε., από τους οποίους περιμένουμε πολλές αλλαγές και τους βαραίνει μεγάλη ευθύνη, είναι ότι τέτοιου είδους εκθέσεις χρειάζονται μεγάλο χορηγό, ο οποίος θα βοηθήσει και θα επικοινωνήσει ώστε να προσελκύσει απλό κοινό να παρακολουθήσει τέτοιου είδους εκθέσεις. Εκθέσεις που θεατές είναι μόνο οι ίδιοι οι εκτροφείς, δεν έχουν καμία βαθιά ουσία, μιας και δεν μαθαίνουν στο ευρύ κοινό να κατανοήσει την καθαρόαιμη κυνοφιλία και να σταματήσει αφενός, εν έτει και της οικονομικής κρίσης, το παρεμπόριο σκύλων από φάρμες μαζικής παραγωγής (puppy mils) και αφετέρου η υιοθεσία ημίαιμων σκύλων από Φιλοζωικά Σωματεία.

Δεν έχουμε κάτι με τους ημίαιμους σκύλους, αλλά το ευρύ κοινό πρέπει να κατανοήσει ότι η καθαροαιμία είναι κουλτούρα και δείχνει ένα επίπεδο γνώσης και στοχοποίησης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που ζητά κάθε οικογένεια. Κάτι που στο ημίαιμο δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει. Ελπίζουμε και στο μέλλον να έχουμε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις που να καλυτερεύουν το επίπεδο μας και να μας πάνε ακόμα ένα κυνοφιλικό βήμα μπροστά.

 

ΚΟΕ
Εκθέσεις Μορφορολογίας
CAC CACIB
Πηγή: 
ΚΟΕ