Έχεις δώσει το σωστό όνομα στο κυνηγόσκυλο σου; Εκπαίδευση εντολών. Μάθημα τέταρτο!

Έχεις δώσει το σωστό όνομα στο κυνηγόσκυλο σου; Εκπαίδευση εντολών. Μάθημα τέταρτο!

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι είναι το όνομα του. Από πολύ μικρή ηλικία (1,5 μηνών ή μόλις το αποκτήσουμε) αποφασίζουμε ποιο όνομα θα του δώσουμε. 

Το όνομα πρέπει να είναι σύντομο, μονοσύλλαβη ή δισύλλαβη λέξη, και να τονίζεται η πρώτη συλλαβή με ένα ηχηρό φωνήεν έτσι ώστε να μπορούμε να το φωνάξουμε δυνατά. Κάθε φορά που πλησιάζουμε το κουτάβι, στην πρώτη οπτική επαφή μαζί του, φωνάζουμε καθαρά το όνομα του και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουμε μαζί του πολλές φορές το επαναλαμβάνουμε χαϊδεύοντας το.

Το χάδι πρέπει πάντα να γίνεται με την παλάμη του χεριού μας στο πάνω στο κεφάλι. Ποτέ δεν πρέπει να φωνάζουμε το υποκοριστικό του ονόματος του: Ντικάκι, Νιζάκι κ.λ.π. Πάντοτε η σειρά των λέξεων που χρησιμοποιούνται θα είναι η εξής: Όνομα κουταβιού-Εντολή-Έπαινος (μετά την εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής).

Έλα: Την εντολή «έλα» πρέπει να τη μάθει από μικρό πολύ εύκολα γιατί ενώ παίζει και του φωνάξουμε το όνομα του έχει την τάση να έρχεται. Έτσι, λέγοντας «Ντίκ έλα» έρχεται αμέσως και επαινώντας το του δίνουμε κάποια λιχουδιά.

Το λουρί: Το κουτάβι πρέπει να μάθει το λουρί και το περιλαίμιο από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά, του περνάμε το περιλαίμιο και το αφήνουμε ελεύθερο να παίξει, για όση ώρα είμαστε και εμείς μαζί του. Μετά από λίγες μέρες το αφήνουμε να το φορά. Αφού το έχει συνηθίσει, βάζοντας το έξω στην αυλή, για κάμποσες μέρες, το αφήνουμε να τραβά μαζί του ένα σκοινάκι 2-3 μέτρων αλλά πάντα υπό την επιτήρηση μας για να μην μπερδέψει. Στη συνέχεια προσπαθούμε να πιάνουμε για λίγο το σχοινί ώστε να καταλαβαίνει την αντίσταση και τέλος το δένουμε για λίγα λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο δεσίματος. Θα πρέπει το λουρί να είναι εφαρμοστό στο λαιμό του κουταβιού γιατί στο πρώτο κοντράρισμα, θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτό κάνοντας με δύναμη όπισθεν τεντώνοντας το σκοινάκι. Αν τελικά καταφέρει να απαλλαγεί από το λουρί, θα καταγράψει την τεχνική αυτή ως τεχνική που φέρει αποτέλεσμα και πάντα θα προσπαθεί να με αυτό το κόλπο να απαλλαγεί από το περιλαίμιο ακόμα και μέχρι να γεράσει. Μπορούμε επίσης να το δένουμε και αμέσως να το ταΐζουμε για να συνδυάσει το δέσιμο με το φαγητό.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πλήροφορίες εδώ. 

Μανούσος Χαλκιαδάκης
lagokinigi
Εκπαίδευση Λαγόσκυλου
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Φυλή: