H Αρώνια και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

H Αρώνια και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η Αρώνια (Aronia melanocarpa) είναι ένα φυτό το οποίο φαίνεται πως έχει πολλές θρεπτικές και ιατρικές χρήσεις, όπως προκύπτει από επιστημονικά στοιχεία. 

Σε άρθρο του Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, Γεωπόνου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν και να συγκεντρωθούν οι θρεπτικές και ιατρικές χρήσεις της αρώνια (Aronia melanocarpa). Οι Gasiorowsi et al. (1997) απέδειξαν ότι το φυτό Aronia melanocarpa λόγω των ανθοκυανίνων που περιέχει, παρουσιάζει αντιμεταλλαξογόνο δράση έτσι και πιθανή αντικαρκινική δράση.

Οι ανθοκυανίνες από αρώνια σε συνδυασμό με αντίστοιχες από φράουλες και δαμάσκηνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ικανότητες στην τεχνολογία τροφίμων (Espin, 2000). Επίσης οι Wu et al. (2004) και Chrubasiki et al. (2010) απέδειξαν αντιοξειδωτικές ικανότητες. Ακόμα είναι επιτακτικές οι φυσικές χρωστικές από φυτά όπως η αρώνια, λόγω των καρκινογόνων δράσεων που εμπεριέχουν οι τεχνικές χρωστικές (Gilewicz-Łukasik et al., 2007). Οι Valcheva-Kuzmanova et al. (2006), Naruszewicz et al. (2006) και Skoczyñski et al. (2007), έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή έχουν υπολιπιδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, έτσι μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο πρόληψης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Έπειτα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια βρέθηκε αντιδιαβητική δράση από αιθέριο έλαιο που προέκυψε από τα φύλλα του φυτού διότι μειώνει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα (Maslov et al., 2002). Ακόμα, οι Chambers and Camire (2003) τονίζουν ότι ο χυμός από αρώνια είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ενώ παρόμοια υπογλυκαιμική δράση σε αρουραίους βρήκαν και οι Ciocoiu et al. (2008). Πιθανές αποτελεσματικές δράσεις του φυτού απέναντι στη νόσο της παγκρεατίτιδας (μαζική παραγωγή ενζύμων και αυτοκαταστροφή πάγκρεας) εντόπισαν σε μελέτες που πραγματοποίησαν οι Jankowski et al. (2000).

Οι Kowalczyk et al. (2003) και Kuźniakt et al. (2009) βρήκαν στις ανθοκυανίνες της αρώνιας θετική επίδραση στην τοξικότητα του ήπατος και των νευρών από συσσώρευση και δράση καδμίου. Ο χυμός από καρπούς αρώνια έχει σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση (Valcheva-Kuzmanovaetal., 2004 και οι Zapolska-Downaretal., 2011). Οι Broncel et al. (2010) κατέληξαν σε θετική δράση από τα φλαβονοειδή της αρώνια στην αρτηριακή πίεση και στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, οι Matsumoto et al. (2004), κατέληξαν ότι οι ανθοκυανίνες του φυτού έχουν σημαντική προστατευτική δράση για τον γαστρικό βλεννογόνο.

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν για το εκχύλισμα από Aronia Melanocarpa και την δράση του απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Βρέθηκε θετική επίδραση στην αναστολή του, δηλαδή στη μη παραγωγή ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, μέσα από μελέτες προέκυψαν και στοιχεία που μας δείχνουν αποτελεσματικότητα και απέναντι στον καρκίνο του μαστού (Kedziersk et al., 2010). Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί διάφορα νοσήματα όπως παχυσαρκία, ελκώδη κολίτιδα, νόσο Alzheimer, νόσο Parkison κ.α. (http://www.iathiein.gr). Άρα ίσως είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω έρευνα πάνω σ' αυτές τις ιδιότητες του φυτού. Οι Sikora et al. (2010) παρατήρησαν θετικές επιδράσεις της αρώνιας στην αιμόσταση διότι βοηθά στη πήξη του αίματος και στην μετέπειτα δημιουργία θρόμβου. Ακόμα, οι Morosanu et al.(2011) κάνουν λόγο για ωφέλιμη δράση ενάντια στην χοληστερίνη αλλά και στην αρτηριακή πίεση.

Η αρώνια είναι αποτελεσματική απέναντι σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν κρυώματα και ιώσεις ενώ, έχει και θετικές επιδρασεις στο ουροποιητικό σύστημα. Τέλος, γίνεται λόγος για βελτίωση της μνήμης (πχ στην νόσο Alzheimer) αλλά και της όρασης μέσω της κατανάλωσης χυμού από αρώνια (www.healthmad.com and HaroldStewart, 2012) . 

Αρώνια
Aronia melanocarpa
Πηγή: 
agrigate.gr