Το κυνοστάσιο

Το κυνοστάσιο

Ένα κυνοστάσιο µπορεί να γίνει µε πολλούς τρόπους, αναλόγως των χρηµάτων που µπορούµε να διαθέσουµε. Μπορεί να είναι χτιστό µε τούβλα, τσιµεντόλιθους ή Alfablock, να είναι περασµένο µε σοβά ή τσιµεντοκονία, να έχει πλακάκια στους τοίχους µέχρι εκεί που πατάει ο σκύλος όταν είναι όρθιος, να έχει µόνωση κ.λπ.

Παράλληλα διατίθενται και έτοιµες ξύλινες ή µεταλλικές κατασκευές, µε ή χωρίς µόνωση, ή και τυποποιηµένα κυνοστάσια, µε ή χωρίς προαύλιο, σε πολλούς τύπους, για έναν ή περισσότερους σκύλους. Σε γενικές γραµµές ένα κλειστό δωµατιάκι 170x200 εκατοστά, µε παράθυρο και σήτα για τα κουνούπια και τις σκνίπες, και µια µικρή σιδερένια πόρτα στο ύψος ενός ανθρώπου, στο κάτω µέρος της οποίας θα υπάρχει πορτάκι για να µπαινοβγαίνει ο σκύλος στον προαύλιο χώρο του (µε διαστάσεις 200x300 εκ.), είναι ικανοποιητικά για ένα ζευγάρι σκύλων.

Η σκεπή πρέπει να καλύπτει σπίτι και προαύλιο. Το µέρος της που σκεπάζει το σπίτι πρέπει να είναι καλά «ταβανωµένο», για να µην µπαίνουν κουνούπια, και να εξέχει τόσο ώστε να προστατεύει το προαύλιο από τον ήλιο ή τη βροχή. Το χώρισµα του προαυλίου από την υπόλοιπη αυλή καθώς και τα χωρίσµατα µεταξύ δύο κουµασιών µπορούν να γίνουν µε πλέγµα 5x10 (όχι απλό συρµατόπλεγµα όπου µπορεί να µπλεχτεί πόδι ή νύχι) ή κάθετες βέργες. Σε περίπτωση που δεν θέλουµε ο ένας σκύλος να έχει επαφή µε τον άλλο, το χώρισµα µπορεί να γίνει µε τοίχο, πλαισιωµένη λαµαρίνα, τσιµεντοσανίδες ή ξυλοκατασκευή.

Μέσα στο δωµατιάκι µπορούµε να φτιάξουµε σταθερή στρωµνή (παλέτα, πλαίσιο µεταλλικό και ύφασµα) ή καλύτερα µε µεντεσέ στον τοίχο (σαν πάγκος) για να καθαρίζουµε εύκολα από κάτω. Πιο φθηνή κατασκευή, χωρίς πρόσβαση από τα έντοµα, είναι µια απλή περίφραξη για κάθε σκύλο, όπου στην πιο απάγκια µεριά και πάνω σε βάση 10-15 εκ. (για να αποφεύγουµε την υγρασία) βάζουµε ένα σπιτάκι ξύλινο ή πλαστικό και πιο ψηλά, ένα µεγαλύτερο στέγαστρο. Μεγάλη σηµασία έχει το στέγαστρο.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις υψηλές θερµοκρασίες (κίνδυνος θερµοπληξίας) και στη συνεχή έκθεση σε υγρασία. Αν βάλουµε µόνο λαµαρίνα, το καλοκαίρι θα είναι «φούρνος» από κάτω. Αρκεί πάνω από τη λαµαρίνα να ρίξουµε καλάµια µε τα φύλλα τους ή κάτι ανάλογο. Ικανοποιητική προστασία, επίσης, παρέχει η λευκή µπογιά. Για το δάπεδο του προαυλίου και του κυνοστασίου υπάρχουν αρκετές λύσεις. Η επιλογή εξαρτάται από το πού θα στηθεί ο χώρος, από το αν πρόκειται για έναν ή περισσότερους σκύλους, από το αν το ζώο είναι µεγαλόσωµο ή µικρόσωµο και φυσικά από το κόστος.

Ειδικότερα: Βιοµηχανικό δάπεδο ή πλάκες βιοµηχανικού δαπέδου (αυτό που έχουν τα σύγχρονα βενζινάδικα): Είναι αντιολισθητικό κι εποµένως δεν δηµιουργεί προβλήµατα στους προσαγωγούς, οπότε δεν έχουµε το φαινόµενο των «ξύλινων» σκελών. Είναι λείο, γι' αυτό καθαρίζεται και απολυµαίνεται εύκολα. Με κατάλληλη αποχέτευση στεγνώνει γρήγορα. Αντιθέτως, όπως όλα τα σκληρά δάπεδα, µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στους τένοντες και κακώσεις στις φάλαγγες, στα µετατάρσια και τα µετακάρπια, κυρίως σε νεαρούς υπερκινητικούς σκύλους που συνηθίζουν να χοροπηδάνε. Επειδή η κατασκευή του γίνεται µε ειδικό εργαλείο (έλικα), δεν ενδείκνυται για λίγα τετραγωνικά. Πρόκειται για ακριβές κατασκευή.

Αντιολισθητικές πλάκες πεζοδροµίου: Συγκεντρώνει τα ίδια πλεονεκτήµατα που έχουµε ήδη αναφέρει, ενώ είναι και αρκετά φθηνότερες. Είναι ό µως πορώδεις και «ποτίζουν» µε ούρα, ενώ δύσκολα αποµακρύνονται οι ακαθαρσίες.

Τσιµεντοκονία (επίχρισµα άµµου θαλάσσης µε τσιµέντο πάνω από το µπετό): Είναι αρκετά αντιολισθητικό, ενώ αν προσθέσεις άµµο γρανίτη θα έχει µεγαλύτερη διάρκεια. Στα µειονεκτήµατα του ότι λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο στα πέλµατα, ενώ καθαρίζει πολύ δύσκολα. Σηµειώνουµε πως όλα τα παραπάνω δάπεδα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ζεστά αν δεν διαθέτουν στέγαστρο.

Γαρµπίλι: Είναι πολύ καλό για τα πέλµατα και γενικώς για τα πόδια, ιδιαίτερα για τα κουτάβια και τους σκύλους σε ανάπτυξη. Στραγγίζει τα ούρα και τη βροχή, είναι δροσερό το καλοκαίρι και το κόστος του είναι χαµηλό. Από την άλλη, το καθάρισµα είναι δύσκολο, ενώ χρειάζεται αντικατάσταση ανά περιόδους.

Ποταµίσια άµµος: Τη χρησιµοποιούν πολύ στην Αγγλία. Στα «υπέρ» της το γεγονός ότι δεν είναι όπως εκείνη της θαλάσσης, γι' αυτό δεν ενοχλεί τα µάτια, δεν εισπνέεται και δεν εισχωρεί στο τρίχωµα. Είναι αρκετά στραγγιστική, ιδίως αν υπάρχει υπόστρωµα κροκάλας (µεγάλο βότσαλο). Τέλος, οι ακαθαρσίες καθαρίζονται εύκολα, ενώ δεν πυρώνει το καλοκαίρι. Χρειάζεται, όµως, αλλαγή από καιρού εις καιρόν, ενώ τη βρίσκουµε πιο δύσκολα.

Γκαζόν: Υπάρχουν ποικιλίες που αντέχουν το πολύ πάτηµα και τα ούρα. Προϋποθέτει µεγάλο χώρο (π.χ. στον κήπο). Είναι πολύ καλό για τα πόδια, δροσερό, καθαρίζει εύκολα, στραγγίζει αρκετά αν υπάρχει υποδοµή και αποτελεί ωραίο περιβάλλον για όλους. Στον αντίποδα, απαιτεί τη συνήθη συντήρηση του γκαζόν, µαζεύει σκνίπες και κουνούπια όπως όλες οι πρασινάδες και τα φυτά, ενώ µουσκεύει τους µακρύτριχους κυρίως σκύλους αν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδοµή. Υπάρχουν επίσης ρητίνες ή συνδυασµοί ρητινών και ειδικών χρωµάτων, που αδιαβροχοποιούν το τσιµέντο και το κάνουν αντιολισθητικό. Η εφαρµογή γίνεται από ειδικά συνεργεία, κυρίως σε αποθηκευτικούς χώρους. Η µόνιµη παροχή νερού είναι αναγκαία για την καθαριότητα του χώρου και των σκευών.

Το ίδιο συµβαίνει και µε την ηλεκτροδότηση, έστω µε µια µπαλαντέζα, καθώς εκτός από φωτισµό για ενδεχόµενη νυχτερινή επίσκεψή µας εκεί, είναι απαραίτητη και για τα ηλεκτρικά εντοµοαπωθητικά που χρειάζονται ιδίως για την αποφυγή προσβολής των ζώων από διάφορα νοσήµατα (λ.χ λεισµανίαση) καθώς και για τη θέρµανση των νεογέννητων. Τα ανοξείδωτα µπολ για φαΐ και νερό είναι τα πιο υγιεινά και καθαρίζονται εύκολα. Υπάρχουν πιπίλες νερού για σκύλους που βιδώνουν στη βρύση, οι οποίες σας απαλλάσσουν από την έννοια µήπως ο σκύλος αναποδογυρίσει το νερό του. Σε περίπτωση βραχείας απουσίας µας (λ.χ για Σαββατοκύριακο) τη λύση µπορούν να δώσουν οι διατιθέµενες στο εµπόριο, σε µεγάλη ποικιλία, ταϊστρες και ποτίστρες.

Τέλος, όσο καλό κυνοστάσιο µε προαύλιο κι αν κατασκευάσουµε, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι οι σκύλοι -και µάλιστα οι κυνηγετικοί- χρειάζονται συχνή και τακτική έξοδο για άσκηση, για τις φυσικές ανάγκες τους (καλό είναι να µάθουν να λερώνουν έξω) αλλά, κυρίως, για να έχουν επαφή µαζί µας.

Κυνοστάσιο
ΣΤ ΚΟΜΑΘ
Πηγή: 
ΚΟΜΑΘ