Μάθημα 11ο: Πώς θα καταλάβετε ότι το κουτάβι ξεστράτισε;

Μάθημα 11ο: Πώς θα καταλάβετε ότι το κουτάβι ξεστράτισε;

Στο νέο, ενδέκατο κατά σειρά μάθημα για την εκπαίδευση λαγόσκυλου εξετάζουμε τι θα συμβεί εάν το κουτάβι ξεστρατίσει και ακολουθήσει άλλο ντορό.

Σε εκείνη την περίπτωση θα συμβούν κάποια από τα εξής: η ζωηράδα της εικόνας που μας έδειχνε μέχρι τώρα θα αλλάξει διότι το νέο ντορό αποκλείεται να είναι το ίδιο έντονο με αυτό που ιχνηλατούσε μέχρι τώρα, θα ακολουθήσει με σχετική ευκολία για πολλά μέτρα το νέο ντόρο (γιατί κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι διπλό), πράγμα που δε θα είναι φυσιολογικό γιατί όσο προχωράει η ιχνηλασία των διπλών της διαδρομής καθίσματος η δυσκολία που αντιμετωπίζει το κουτάβι γίνεται μεγαλύτερη άρα και η κίνηση του περισσότερη αργή, όσο προχωρά η ιχνηλασία οι ευθείες των διπλών βημάτων της διαδρομής καθίσματος γίνονται ολοένα και μικρότερου μήκους, που σημαίνει ότι ο λαγός βρίσκεται ποια σε πολύ μικρή απόσταση (ίσως μικρότερη των 50 μέτρων, ενώ στο νέο ντορό το κουτάβι θα διανύσει εύκολα κάποια μεγάλη απόσταση, το επόμενο σταύρωμα ή το πρώτο σάλτο θα πρέπει να είναι σε απόσταση το πολύ 40-50 μέτρων, οπότε και θα κόλλαγε ξανά το κουτάβι.

Πρέπει να παραμείνουμε για μερικά λεπτά στη θέση μας για να σιγουρευτούμε ότι πρόκειται πραγματικά για ξεστράτημα, γιατί ίσως τελικά να κάνουμε εμείς το λάθος και όχι το κουτάβι ( γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι θα πρέπει η εκπαίδευση να γίνεται σε μέρες με καλές συνθήκες ιχνηλασίας, τόσο για να διευκολύνεται το κουτάβι στην ιχνηλασία του, όσο και εμείς να μπορούμε να καταλαβαίνουμε εύκολα τι συμβαίνει) . Αν τελικά πειστούμε από κάποιες από τις παραπάνω αλλαγές και συμπεράνουμε ότι το κουτάβι έχει ξεστρατίσει, πρέπει να το καλέσουμε κοντά μας και αφού το ηρεμίσουμε λίγο, να το βάλουμε στα ίχνη του πρώτου λαγού και να το παροτρύνουμε να ψάξει κάθετα ως προς την τελευταία ευθεία των διπλών που ιχνηλατούσε. Αυτή είναι η μόνη παρέμβαση που επιτρέπεται να κάνουμε στο κουτάβι κατά τη διάρκεια της ιχνηλασίας του.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

Μανούσος Χαλκιαδάκης
κουτάβι ξεστράτισε
Εκπαίδευση Λαγόσκυλου
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Φυλή: 
Θήραμα: