Μάθημα 6ο: Προστατέψτε το σκύλο από φόλες

Μάθημα 6ο: Προστατέψτε το σκύλο από φόλες

 

Είναι σημαντικό να προστατέψετε το σκύλο σας από το να είναι επιρρεπής στο να φάει φόλες. Διαβάστε το έκτο μάθημα στην εκπαίδευση εντολών του κυνηγόσκυλού σας.  

Φόλες-μη: Για να μάθει να μην τρώει φόλες και γενικά τίποτα από αυτά που βρίσκονται κάτω, εάν έχουμε κολάρο εκπαίδευσης, μπορούμε βάζοντας κάποιο φίλο μας να αφήσει κάποια μεζεδάκια σε σημείο που να τα βλέπουμε εμείς, οδηγούμε δήθεν τυχαία το κουτάβι προς το μέρος αυτό και τη στιγμή που θα μυρίσει το μεζεδάκι ή θα το βάζει στο στόμα του, ταυτόχρονα με την εντολή «μη» το ερεθίζουμε κάπως έντονα με το κολάρο. Η άσκηση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, άλλες φορές με χρησιμοποίηση του κολάρου και εντολής «μη», και άλλες φορές μόνο με κολάρο.

Ο λόγος είναι ότι είτε κοντά μας είτε μακριά μας, είτε το βλέπουμε είτε όχι, το λαγόσκυλο πρέπει να μάθει να μην τρώει ότι βρίσκει μπροστά του. Είναι ζήτημα ζωής γι’ αυτό. Πώς θα το ελέγξουμε σε αυτές τις αποστάσεις χιλιομέτρων που απομακρύνεται από εμάς; Αν δεν έχουμε κολάρο, φοράμε στο κουτάβι περιλαίμιο τύπου πνίχτη με ένα λεπτό και μακρύ σχοινάκι μήκους 15 μέτρων και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω άσκηση, αλλά με τη διαφορά ότι αντί για χτύπημα με το κολάρο δίνουμε πολύ απότομο τράνταγμα ταυτόχρονα με την εντολή «μη».

Την παραπάνω διαδικασία με το κολάρο ή το πνίχτη την επαναλαμβάνουμε και στην περίπτωση που θέλουμε να μην πλησιάζει ξένα άτομα ή να μην τρώει οτιδήποτε από χέρια ξένου ατόμου. Με τον πνίχτη και το μακρύ σχοινάκι κάνουμε την εκπαίδευση για να μην πειράζει αιγοπρόβατα. Οδηγούμε το κουτάβι κοντά σε αυτά και προσπαθούμε να προκαλέσουμε το λάθος. Ακόμα κι αν δε τα κυνηγήσει, αλλά δείξει έστω και λίγο ενδιαφέρον, το τραντάζουμε απότομα με την εντολή «μη». Με τη χρήση κολάρου έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί εκτός της μεγάλης απόστασης που ελέγχουμε, αποφεύγουμε τα μπλεξίματα του σκοινιού στους θάμνους.

Πάρτο. Πετάμε κάτω στο χώμα μια λιχουδιά π.χ. ένα κομμάτι κροκέτας και το καλούμε κοντά μας «Ντικ, έλα!». Δείχνοντας του με το δείκτη του χεριού μας κοντά στη κροκέτα, του λέμε ταυτόχρονα: «πάρτο». Αρχικά, το πιθανότερο είναι ότι το κουτάβι θα γλείφει το χέρι μας και θα πετάγεται πάνω μας παίζοντας, αλλά εμείς με υπομονή ηρεμία και επιμονή θα του δώσουμε να καταλάβει τι του δείχνουμε και σε αυτό θα μας βοηθήσει η μυρωδιά της λιχουδιάς. Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την άσκηση, το κουτάβι θα αρχίσει να υπακούει αμέσως γιατί είναι συμφέρον του. Αργότερα στην πρακτική άσκηση και αφού αρχίσει να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για μυρωδιές, θα το καλούμε κοντά μας με τις ίδιες εντολές δείχνοντας του βερβελίδες και φρέσκα ίχνη λαγού, οπότε και πάλι θα συνδυάσει κάτι ενδιαφέρον.

Η πλήρης εφαρμογή αυτής της εντολής θα είναι αργότερα όταν θέλουμε να έρθει κοντά μας για να του δείξουμε σημείο διαφυγής του λαγού, ή σημείο που τουφεκίσαμε το λαγό και έφυγε τραυματισμένος κ.λ.π. Παράλληλα με την παραπάνω άσκηση κάνουμε απαραίτητα και την εξής: πιάνουμε στο χέρι μας μια κροκέτα, αφήνουμε να τη μυριστεί το κουτάβι και αμέσως την πετάμε 1-2 μέτρα μπροστά του με τέτοιο τρόπο ώστε να τη δει και ταυτόχρονα του δίνουμε την εντολή «πάρτο». Το κουτάβι σίγουρα θα ψάξει να τη βρει και να και να τη φάει. Στις επόμενες επαναλήψεις πετάμε όλο και πιο μακριά την κροκέτα και το παρακολουθούμε ώστε πάντα να τη βρίσκει. Αν δε τη βρίσκει, βαρεθεί ή την παρατήσει, θα επιμείνουμε με υπομονή ώσπου να τη βρει, για να μάθει να τελειώνει την κάθε μας εντολή. Οι ασκήσεις αυτές θα γίνονται το πολύ 5-6 φορές σε κάθε έξοδο. Αργότερα όταν θέλουμε να δείξουμε στο λαγόκσυλο π.χ διαφυγή του λαγού σε σημείο που είναι μακριά από εμάς, δεν έχουμε παρά να πετάξουμε μια πέτρα προς το σημείο που διέφυγε ο λαγός λέγοντας «πάρτο».

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μανούσος Χαλκιαδάκης
Φόλες
Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr