Μάθημα 8ο: Aπό τη θεωρία στον κυνηγότοπο!

Μάθημα 8ο: Aπό τη θεωρία στο κυνηγότοπο!

 

Η καλύτερη περίοδος για την εκπαίδευση είναι η νεκρή περίοδος, γιατί επικρατούν πολύ καλύτερες συνθήκες ιχνηλασίας. Κατά την ηλικία των 5 περίπου μηνών αρχίζουμε με μικρές βόλτες, τις πρώτες επαφές του κουταβιού με τη φύση. 

Καμιά φορά μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας στις ολιγόωρες κυνηγετικές εξορμήσεις σε μαλακά κι ανοικτά εδάφη κι εφόσον ο καιρός είναι δροσερός γιατί δεν αντέχει καθόλου στη ζέστη και του δημιουργείται κακή εμπειρία χωρίς λόγο. Τα κουτάβια που γεννούνται την άνοιξη μπορούμε από Οκτώβρη και μετά, που θα είναι περίπου 7 μηνών και η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, να τα παίρνουμε μαζί μας ένα-ένα και να ξεκινήσουμε τα πρώτα μαθήματα της πρακτικής εκπαίδευσης.

Σκοπός μας είναι να εξοικειώνεται με τα φυσικά εμπόδια και να μάθει να τα περνάει, να σκληρύνουν τα πέλματα, να έρχεται σε επαφή με το λαγό γλείφοντας το αίμα, τρώγοντας λίγο συκώτι κ.λ.π. Προηγουμένως, έχουμε βρει ποιες ξηρές λιχουδιές του αρέσουν και κρατάμε μερικές μαζί μας.

Αρχικά χρησιμοποιούμε πολλές από τις εντολές που μάθαμε στην εκπαίδευση υπακοής. Για παράδειγμα το καλούμε κοντά μας κι αφού υπακούσει, το χαϊδεύουμε και του δίνουμε μια λιχουδιά, ή του απαγορεύουμε να φάει κάτι που είναι στο έδαφος, ή αν παρατηρήσουμε φρέσκιες βερβελίδες και φρέσκα ίχνη βοσκής λαγού το καλούμε και του δείχνουμε τα ίχνη με εντολή πάρτο, πετάμε μακριά μια λιχουδιά δίνοντας του την εντολή πάρτο κ.λ.π.

Όταν το κουτάβι αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον και να ιχνηλατεί, αφού επιλέξουμε ένα εύκολο κι ανοικτό κυνηγότοπο, θα φροντίσουμε να βρισκόμαστε εκεί χαράματα και να το αφήσουμε ελεύθερο παρακολουθώντας τις κινήσεις του. Θα επιλέξουμε σημεία βοσκής που να υπάρχουν πολλά ίχνη λαγών και πολύ γρήγορα το κουτάβι θα αρχίσει να «ψαχουλεύει». Αρχικά, θα πλησιάσουμε προσεκτικά κι αργά εκεί που ψάχνει, θα σκύψουμε στο έδαφος και θα βλέπουμε και εμείς τα ίχνη του λαγού (βερβελίδες, πατημασιές, μαλλιά, κομμένα χόρτα κ.τ.λ) χωρίς να μιλάμε, δείχνοντας ενδιαφέρον (σαν να προσπαθούμε και εμείς να ιχνηλατήσουμε) πράγμα που θα του αρέσει και θα το παροτρύνει. Μετά από μερικές εξόδους και αφού το κουτάβι έχει αρχίσει να ιχνηλατεί, θα αποφύγουμε σημεία βοσκής και θα επιλέξουμε κάποιο σημείο του κυνηγότοπου που από εμπειρία ξέρουμε ότι κρατά λαγούς.

Μας ενδιαφέρει, δηλαδή, να οδηγήσουμε το κουτάβι πάνω σε ίχνη διαδρομής λαγού. Σημαντικό είναι να επικρατούν καλές συνθήκες για ιχνηλασία, για να ιχνηλατεί εύκολα το κουτάβι, αλλά και να κατανοήσουμε εμείς τι ιχνηλατεί κάθε στιγμή.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μανούσος Χαλκιαδάκης
Εκπαίδευση Λαγόσκυλου
Μάθημα
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Θήραμα: