Μνήμη δύο λεπτών έχουν τα σκυλιά

Μνήμη δύο λεπτών έχουν τα σκυλιά

Μπορεί να λέμε ότι κάποιος έχει την μνήμη... ελέφαντα, αλλά σε γενικές γραμμές τα ζώα δεν διακρίνονται για την μνήμη τους, υστερώντας σημαντικά σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον άνθρωπο. 

Οι σκύλοι ξεχνούν ένα συμβάν εντός δύο λεπτών, ενώ οι χιμπατζήδες θα το ξεχάσουν μετά από περίπου 20 δευτερόλεπτα, αναφέρει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ηθολογίας Γιόχαν Λιντ, εξέτασαν 25 διαφορετικά είδη, από περιστέρια έως δελφίνια, και ανακάλυψαν πως τα ζώα έχουν μέση διάρκεια βραχυπρόθεσμης μνήμης μόλις 27 δευτερόλεπτα.

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ορίζεται ως η ικανότητα συγκράτησης μικρής ποσότητας πληροφοριών στο μυαλό για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. «Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η λειτουργία φαίνεται να είναι σχεδόν πανομοιότυπη για όλα τα ζώα», δήλωσε ο Λιντ. «Αποτελεί μία έκπληξη το ότι οι πίθηκοι δεν έχουν καλύτερη μνήμη από τους αρουραίους αλλά τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Η ανθρώπινη μνήμη ξεχωρίζει επειδή είναι τόσο επιδεκτική», πρόσθεσε. Τα πειράματα της έρευνας ξεκίνησαν με την παρουσίαση ενός ερεθίσματος στο εξεταζόμενο ζώο, συνήθως υπό τη μορφή μίας κόκκινης κουκκίδας. Μετά την εξαφάνιση της κουκκίδας και την πάροδο ενός μικρού διαστήματος, οι ερευνητές παρουσίαζαν στο ζώο δύο νέα ερεθίσματα, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχικό. Το ζώο επιβραβευόταν εάν επέλεγε το πρώτο ερέθισμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ζώα έχουν διαφορετικά συστήματα μνήμης, χωρισμένα σε βραχυπρόθεσμα και εξειδικευμένα.

Στη βραχυπρόθεσμη μνήμη αποθηκεύονται πληροφορίες παντός τύπου αλλά εξαφανίζονται γρήγορα, ενώ στην εξειδικευμένη μνήμη αποθηκεύονται συγκεκριμένου τύπου πληροφορίες αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένα κοράκι μπορεί να θυμάται την τοποθεσία κρυμμένων καρπών για μήνες, όμως το ίδιο πτηνό αδυνατεί να θυμηθεί γεγονότα άλλου τύπου που συνέβησαν ακόμα και πριν από ένα λεπτό. «Η διαδικασία αυτή φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ζώα εκτός του ανθρώπου», δήλωσε ο Λιντ. Αυτό υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ικανότητα μνήμης εξελίχθηκε αφού το είδος διαχωρίστηκε από τον κοινό πρόγονό μας με τους χιμπατζήδες, πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια.

Βραχύβια μνήμη
Σκυλιά
Πηγή: 
Ναυτεμπορική