Πως θα καταλάβετε αν πονάει ο σκύλος σας;

Επιμέλεια άρθρου:Παπαϊωάννου Παναγιώτης κτηνίατρος-Παπαϊωάννου Κατερίνα κτηνίατρος, οφθαλμίατρος ζώων 

Ο πόνος σήμερα αντιμετωπίζεται από όπου κι αν προέρχεται και όσο σοβαρός κι αν είναι. Η διαπίστωση του πόνου και ο εντοπισμός των σημείων που πάσχουν είναι ένα πολύ σοβαρό έργο. Ένα πολύ κοινό και συχνό φαινόμενο είναι ο πόνος που παρουσιάζουν τα σκυλιά συνήθως στα πίσω άκρα τους.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν μας μιλήσουν και να μας πούνε εάν πονάνε και σε ποιό σημείο του σώματος τους πονάνε, είναι αυτονόητο, ότι ο ιδιοκτήτης ενός κατοικιδίου είναι αυτός, που θα πρέπει πρώτος να διαπιστώσει το πρόβλημα, που βασανίζει το ζώο του και είναι αυτός, που θα πρέπει να φέρει το ζώο στον κτηνίατρο το συντομότερο, προκειμένου ο κτηνίατρος να αναγνωρίσει και να εντοπίσει την αιτία και τα σημεία του πόνου.

Ενδείξεις των σκύλων που μας υποψιάζουν ότι το ζώο μας πονάει και κυρίως πονάει στα πίσω άκρα.

Μια φυσική δυσφορία μπορεί να παρατηρήσει κάποιος εύκολα σε οποιοδήποτε πρόσωπο ζώου, εάν βέβαια είναι εξοικειωμένος με τα ζώα και κυρίως με το δικό του  ζώο.

Αν ο σκύλος σας πιθανά παρουσιάζει κάποια χωλότητα, σίγουρα τότε πρόκειται για ύπαρξη έντονου ή μέτρια έντονου πόνου. Επίσης η έλλειψη των συνηθισμένων σωματικών δραστηριοτήτων ενός σκύλου, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το θεωρήσετε ως ένδειξη τεμπελιάς. Να είστε σίγουροι ότι μια τέτοια συμπεριφορά σημαίνει κάτι περισσότερο και ίσως σας ειδοποιεί για να προληφθούν τα χειρότερα.

Παρατηρήστε προσεκτικά το σκύλο σας, που μπορεί να γλείφει συνεχώς κάποιο ή κάποια συγκεκρημένα σημεία.  Αυτό επίσης είναι ένδειξη ότι υπάρχει πόνος. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα σημεία αυτά έχουν αραιωμένο τρίχωμα ή απώλεια τριχώματος. Πολλές φορές αγγίζοντας την περιοχή που υπάρχει πόνος, μπορεί ο σκύλος να αντιδράσει και να σας δαγκώσει άθελα του. Ασυνήθιστη κατήφεια, απομόνωση και αδιαφορία προς το περιβάλλον, όλα αυτά μπορούν να είναι ενδείξεις ότι ο σκύλος σας βιώνει μια κατάσταση πόνου.

Η μορφή και η ένταση της παθολογικής κατάστασης που προκαλεί πόνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, τη φυλή και το φύλο του σκύλου.

Αιτίες που προκαλούν πόνο στα σκυλιά στα πίσω άκρα είναι η οστεοαρθρίτιδα, η δυσπλασία των ισχίων, η υπερτροφική οστεοδιστροφεία, η πανοστεϊτιδα, προβλήματα επιγονατίδας, δάγκωμα. 

1.- Οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση που προκαλεί καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και των άλλων στοιχείων μιας άρθρωσης, καθώς και το σχηματισμό νέου οστού (οστεόφυτα) μέσα στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα και θεραπευτικά σχήματα καθώς και με ολιστικές και εναλλακτικές μεθόδους.

2.- Δυσπλασία ισχίων. Είναι οι παραμορφώσεις, οι αλλοιώσεις που συναντάμε στις άρθρωσεις των ισχύων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεφαλή του  μηριαίου και στην κοτύλη. Η βασική αιτία αυτής της ανωμαλίας πιστεύεται ότι είναι κληρονομική.

3.- Πανοστεϊτιδα. Η πανοστεϊτιδα είναι μια κοινή ασθένεια των οστών των σκύλων και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των σταδίων της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης του σκύλου. Αιτίες εμφάνισης είναι ο ανώμαλος ρυθμός ανάπτυξης λόγω της υπερβολικής άσκησης και υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών από τις τροφές.

4.- Επιγονατίδιος εξάρθρωση.  Επιγονάτιδος εξάρθρωση είναι η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία η επιγονατίδα έχει διαταραχθεί ή έχει φύγει από κανονική θέση της, εμφανίζεται κυρίως σε μικρές και μικροσκοπικές φυλές (chihuahua). Η κατάσταση συνήθως γίνεται εμφανής από την ηλικία των 4 έως 6 μηνών.

6.- Υπερτροφική οστεοδυστροφία. Η υπερτροφική οστεοδυστροφία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στα στάδια της διαμόρφωσης του ζώου και κυρίως πλήττει μεγάλα και γιγαντόσωμα σκυλιά.

7.- Δάγκωμα. Το δάγκωμα από άλλους σκύλους στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι ένα απλό επιδερμικό τραύμα, που οφείλεται σε δάγκωμα από ένα άλλο σκυλί σε καθημερινό καυγά.  Αυτό είναι εύκολα ορατό και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Η θεραπεία όλων αυτών των παθολογικών καταστάσεων εξαρτάται από την παρατηρητικότητα σας, την ταχύτητα επίσκεψης στον κτηνίατρο και  στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Το "ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ιδρύθηκε το 1982 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα. Διαθέτει δύο σύγχρονα ιατρεία, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Αργυρούπολη,  και ένα άριστα εξοπλισμένο  νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας των ζώων. Ακόμη, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις 16 στρεμμάτων του «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων λειτουργεί ένα οργανωμένο ξενοδοχείο μικρών ζώων όπου μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα τη φύλαξη του κυνηγόσκυλου σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Σκυλιά
πίσω άκρα
πόνος
Κτηνιατρικό Κέντρο Παπαϊωάννου
Πηγή: 
http://www.vets.com.gr/