Συμβουλές προστασίας σκύλων από το κρύο

Συμβουλές προστασίας σκύλων από το κρύο

Καθώς ο καιρός συνεχίζει να δείχνει τα... δόντια του, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας μερικές βασικές συμβουλές για να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ο τετράποδος φίλος και σύντροφός μας στο κυνήγι.

Όπως μας ενημερώνει με το σχετικό post της η Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία, υπάρχουν αρκετά που πρέπει να έχουμε κατά νου ώστε να κάνουμε τη ζωή του σκύλου μας ευχάριστη και ζεστή. Αρχικά, δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο μας έξω από το σπίτι, χωρίς προστασία σε κάποια ταράτσα ή μπαλκόνι. Υπάρχουν φυλές που αντέχουν το κρύο και το απολαμβάνουν, άλλες πάλι όχι. Τα μικρά κοντότριχα (Chihuahuas, Miniature Pinschers κ.τ.λ), τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο. Υπάρχουν στην αγορά ρούχα για τις ευαίσθητες φυλές αλλά μην το παρακάνετε. Είναι αστείο να κυκλοφορούν σκυλιά ντυμένα σαν κρεμμύδια όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 25 βαθμοί Κελσίου.

Εάν ο σκύλος είναι άρρωστος, καλό είναι να τον βγάζετε έξω μόνο για να κάνει την ανάγκη του. Οι σκύλοι με προβλήματα αρθρίτιδας είναι ευαίσθητοι και πονούν περισσότερο το χειμώνα. Φροντίστε ο χώρος που κοιμάται ο σκύλος ή περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να είναι ζεστός. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το κρεβάτι του σκύλου σας ακριβώς μπροστά στο τζάκι ή το καλοριφέρ.

Μειώστε τη διάρκεια της βόλτας τις πολύ κρύες ημέρες. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χρόνο αυτό με δραστηριότητες στο σπίτι. Στη βόλτα να έχετε το σκύλο πάντα κοντά σας και να αποφεύγετε επιφάνειες που μπορεί να γλιστρήσει. Εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος τρέμει, επιστρέψτε στο σπίτι και βάλτε τον να κάτσει κάπου ζεστά. Εάν συνεχίζει να τρέμει, μετρήστε την θερμοκρασία του. Εάν η ένδειξη του θερμομέτρου είναι 30-32°C (πρώτο στάδιο υποθερμίας), σκεπάστε τον με μια κουβέρτα και πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο. Εάν η θερμοκρασία του είναι 22-25°C (δεύτερο στάδιο υποθερμίας), επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για το τι πρέπει να κάνετε μέχρι να φτάσετε στο ιατρείο.

Τοποθετήστε στο κολάρο ή το λουρί του σκύλο σας ειδικά φωσφορούχα σήματα ώστε να σας βλέπουν οι οδηγοί. Κυρίως εάν μένετε σε μεγάλες πόλεις που δυστυχώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν αφήνουν ελεύθερο το πεζοδρόμιο. Εάν ο σκύλος βραχεί στη βόλτα, όταν επιστρέψετε σπίτι σκουπίστε τον με μια πετσέτα. Εάν μένετε σε περιοχή που χιονίζει συχνά και οι αρχές έχουν ρίξει αλάτι ή άλλα χημικά στο χιόνι, όταν γυρίζετε σπίτι πρέπει πάντα να σκουπίζετε τα πόδια και την κοιλία του σκύλου με μια βρεγμένη πετσέτα. Τα αντιψυκτικά χημικά κάνουν κακό στο δέρμα του και είναι δηλητηριώδη. Επίσης μην τον αφήσετε να τρώει χιόνι. Τα συμπτώματα από δηλητηρίαση από αντιψυκτικά είναι: λήθαργος, αποπροσανατολισμός, οι κινήσεις του είναι ασυντόνιστες, το ζώο έχει συμπεριφορά μεθυσμένου. Αυτά τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μισή ώρα μετά. Η δηλητηρίαση εξελίσσεται ως εξής (μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 ημέρες): εμετός, έλκη στο στομάχι, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ακόμη και θάνατος.

Η ξηροδερμία το χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο. Να βουρτσίζετε τον σκύλο συχνά. Το βούρτσισμα δεν απομακρύνει μόνο τις νεκρές τρίχες αλλά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν για σκύλους που περιέχει λανολίνη (lanolin) για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος. Μην κάνετε πολύ συχνά μπάνιο στον σκύλο το χειμώνα. Τα σαμπουάν απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από το τρίχωμα του. Μαζί με το Φθινόπωρο-Χειμώνα έρχονται και αλλεργίες.

Παρατηρήστε εάν ο σκύλος σας ξύνεται επίμονα, δαγκώνει κάποιο μέρος του σώματος του, τρέχουν τα μάτια του, φτερνίζεται ή βήχει. Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί για μέρες καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Αναφορικά με τη διατροφή του σκύλου, τον χειμώνα το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ώστε να κρατάει την θερμοκρασία του σταθερή, με γεύματα με περισσότερες θερμίδες.

Οι ψύλλοι, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα δεν φεύγουν μαζί με το καλοκαίρι. Συνεχίστε την εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση του σκύλου κανονικά και μην ξεχνάτε έχετε πάντα άφθονο νερό στο σκύλο σας, καθώς οι σκύλοι αφυδατώνονται τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
Κρύο
Χειμώνας
Προστασία σκύλου
Πηγή: 
Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία