Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών στα κυνηγόσκυλα

Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών στα κυνηγόσκυλα

 

Δεν είναι απίθανο να βρεθεί ο σκύλος μας, εξαιτίας της φύσης και των συνθηκών της εργασίας του, είτε από υπερβολικό ζήλο είτε από κάποια κακή συγκυρία, σε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του. 

Εάν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε γρήγορα κάποιον κτηνίατρο, τότε καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών που μπορούμε να του προσφέρουμε. Όσοι γνωρίζουν από Πρώτες Βοήθειες στον άνθρωπο θα διαπιστώσουν ότι οι αρχές είναι οι ίδιες και η εφαρμογή τους σε πολύ λίγες περιπτώσεις διαφέρει.

Η συμπεριφορά μας σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να διέπεται από

1. Ψυχραιμία.

2. Γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης.

3. Γρήγορη δράση, έως πολύ γρήγορη, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης (π.χ. σε έντονες αιμορραγίες πρέπει να είναι αστραπιαία).

4. Λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της δικής μας υγείας. 0 σκύλος που κινδυνεύει και πονά μπορεί να γίνει επικίνδυνος ακόμη και για τον άνθρωπό του, όχι μόνο από πιθα­νό δάγκωμα πανικού, αλλά και από το ίδιο το αίτιο που προκάλεσε το ατύχημα (π.χ. δηλητήριο, ηλεκτρισμός, σαθρό έδαφος κλπ).

5. Προσπάθεια καθησυχασμού του ζώου, αν βρίσκεται σε πανικό, με ήρεμες και σταθε­ ρές κινήσεις και ενθάρρυνσή του με ήπια φωνή.

6. Απομάκρυνση (μόνο όταν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας) από τον παράγοντα πρό­κλησης του ατυχήματος (π.χ. από το θερμό περιβάλλον, το δρόμο, το γκρεμό, το νερό κλπ). Ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και των αλλαγών θέσης του ζώου.

7. Επαναφορά και διασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών της αναπνοής και της καρδια­κής λειτουργίας, σταμάτημα έντονης αιμορραγίας, απομάκρυνση βλαπτικού παρά­ γοντα (π.χ. δηλητηρίου), τοποθέτηση νάρθηκα σε κατάγματα σπονδυλικής στήλης, επαναφορά της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.

8. Κλήση κτηνίατρου.

9. Επιμονή και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. 

Αναλυτικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Κυνηγετικό εγχειρίδιο
ΚΟΜΑΘ
Βασικές αρχές
Πηγή: 
Κυνηγετικό Εγχειρίδιο ΚΟΜΑΘ