Νέοι θηροφύλακες από την ΚΟΜΑΘ

Ολοκληρώθηκε στις 7/4/2016 η διαδικασία προκήρυξης για την πρόσληψη δύο (2) Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ).

Πρόκειται για την κάλυψη δύο θέσεων στις περιοχές της Δράμας και της Ορεστιάδας. Οι νέοι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες αναγνωρίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ορκίσθηκαν παρουσία του Διευθυντή της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και ξεκίνησαν αμέσως την ανάληψη των καθηκόντων τους. Με την πρόσληψη αυτή καλύπτονται κενές θέσεις που υπήρχαν στις περιοχές αυτές, μετά τη συνταξιοδότηση των προηγούμενων Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων.

Από τους δύο νέους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες ο ένας είναι Δασοπόνος και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ο άλλος πτυχιούχος Δημοσίου ΙΕΚ Δασικής Προστασίας και με πολύχρονη εμπειρία στη θηροφύλαξη. Στον κάθε νέο Θηροφύλακα παραδόθηκε υπηρεσιακό όχημα 4Χ4, ένδυση και υπόδηση, αλεξίσφαιρο γιλέκο, λοιπός εξοπλισμός, ενημερωτικό έντυπο υλικό, κινητό, κ.ά.

Στα γραφεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο της ΚΟΜΑΘ, τον Διευθυντή Θηροφυλακής, το Διευθυντή Υποστήριξης, και τη Νομική Σύμβουλο, σχετικά με την υπηρεσία τους και τα νεά τους καθήκοντα, παρουσία του Συντονιστή Θηροφυλακής για την περιοχή της Θράκης. Για το 2016 προγραμματίζεται η πρόσληψη και άλλων νέων Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, για τις περιοχές Σερβίων – Βελβενδού (Κοζάνης) και Διδυμοτείχου (Έβρου), των οποίων επισημαίνεται ότι η μισθοδοσία και όλο το κόστος εξοπλισμού καλύπτονται αποκλειστικά από τα χρήματα των Ελλήνων κυνηγών, χωρίς καμιά άλλη εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Στην περιοχή αρμοδιότητας της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ απασχολούνται σήμερα 60 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες. Η ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον. Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες έχουν καθήκοντα ανακριτικών υπαλλήλων εξομοιούμενοι με τους Δασοφύλακες του Δημοσίου (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 267) και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής.

Η στελεχωμένη και εξοπλισμένη Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Φορείς Αυτοδιοίκησης, Φορείς Διαχείρισης, κλπ.), αποτελεί ήδη ένα καταξιωμένο θεσμό που εργάζεται και δραστηριοποιείται μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και σε άλλες φυσικές περιοχές.

Περιοχή: 
Κεντρική Μακεδονία
Πηγή: 
ΣΤ' ΚΟΜΑΘ