Σφυριχτάρι

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 – 10/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
12 (Συνολικά από όλα τα είδη)

 Το Σφυριχτάρι (Anas penelope) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη αγριόπαπιας που επισκέπτονται την χώρα μας. Είναι επίσης ένα από τα πολυπληθέστερα και άκρως αναγνωρίσιμα είδη αγριόπαπια επιφανείας. Οι ονομασίες τους κατά τόπους ποικίλουν, ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μερικές από αυτές όπως, Ζάρα, Καρκάρι, Κοκκινοκέφαλη, Μπάλι, Μπάλια, Μπάλιο, Μπαλούλι, Σουστάρι, Σφυριχίδρα, Σφυριχτάρι, Φίος, Φιστόνι κ.α.

Είναι ένα αρκετά διαδεδομένο είδος σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Ασία όπου κυρίως αναπαράγονται. Το χειμώνα οι διάφοροι πληθυσμοί τους μεταναστεύουν προς τον νότο σε περιοχές στη βορειοανατολική Αφρική, την Ινδία, τη νότια Κίνα, κ.α.

Το Σφυριχτάρι είναι και αυτό μια πάπια επιφανείας η οποία έχει μήκος 44-51 εκατ. με μήκος ουράς γύρω στα 10 εκατ. και άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 73 έως 80 εκατ. Το βάρος ενός ενήλικου αρσενικού κυμαίνεται από 520-750 γραμ. ενώ μιας θηλυκής γύρω στα 430-550 γραμ.

Η αναπαραγωγική περίοδο ξεκίνα γύρω τον Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο. Τα θηλυκά γεννούν 8 ως 9 καφετο-κίτρινα με πρασινωπά στίγματα αυγά. Η επώαση θα διαρκέσει από 22 - 24 ημέρες. Το κυνήγι του στην Ελλάδα επιτρέπεται από 15/9 –10/2.

 

ΠΗΓΗ: www.katali.net