Τσικνόπαπια

Ημέρες: 
Όλες
Περίοδος: 
15/9 – 10/2
Επιτρεπόμενος Αριθμός: 
12 (Συνολικά από όλα τα είδη)

Αναπαράγεται στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη και στη βόρεια και ανατολική Ασία. Ξεχειμωνιάζει στην νότια και δυτική Ευρώπη, βόρεια και ανατολική Αφρική και νότια και ανατολική Ασία.
Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε ανοιχτές και βαθιές λίμνες γλυκού νερού,  σε μικρές συγκεντρώσεις νερού χωρίς επιπλέουσα βλάστηση και  σε ταμιευτήρες νερού. Φωλιάζει σε μικρά νησάκια στο έδαφος, κοντά στο νερό. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και στρώνεται με βλάστηση και πούπουλα. Γεννάει μια φορά το χρόνο 8-11 αβγά χρώματος ανοιχτού πρασινογκρί. Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 25 περίπου μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 40 -45 μέρες. Ξεχειμωνιάζει σε μεγάλα κοπάδια νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής, σε ανοιχτά νερά, σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες.
Τρέφεται με υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα, βατράχια, γυρίνους και μικρά ψάρια που αναζητάει κάτω από το νερό, κάνοντας καταδύσεις στον πυθμένα των λιμνών. Οι νεοσσοί τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα και έντομα.
Εγκαταλείπουν σπάνια τη θάλασσα και τις βαθιές λίμνες γιατί εκεί, ως καταδυτικές πάπιες, αναζητούν την τροφή τους.   Μπορούμε να τη κυνηγήσουμε με καρτέρι από την όχθη όπου θα περιμένουμε υπομονετικά να πλησιάσουν κάποια πουλιά. Τις περισσότερες φορές θα τα χτυπήσουμε μέσα στο νερό για αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία θηραματοφόρου σκύλου που θα μπαίνει στα παγωμένα νερά. Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Στη χώρα μας που απαγορεύεται το κυνήγι στους περισσότερους υγροτόπους είναι πολύ δύσκολο να την κυνηγήσουμε γιατί δεν βγαίνει στα χωράφια και τα ρηχά νερά. Για το κυνήγι της συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.
ΠΗΓΗ: ΚΟΜΑΘ